Η Φιλώτεια
Περίπου τέσσερα χλμ. μετά το Ριζοχώρι, σε υψόμετρο 190 μ., βρίσκεται η Φιλώτεια. Παλιά ονομαζόταν Κουζούσιανη. Το όνομα πιθανότατα έχει σχέση με την αναφερόμενη σε αυτοκρατορικό έγγραφο του 1184 πλανηνή (πεδιάδα) Πουζούχια- Κουζούχια, που ανήκε στη δικαιοδοσία της Μονής Λαύρας του Αγίου Όρους. Μετονομάστηκε Φιλώτεια το 1922.
Το χωριό αριθμεί 677 κατοίκους, οι οποίοι είναι κυρίως Χηλιώτες και Ντόπιοι. Οι Χηλιώτες Πρόσφυγες προέρχονται από τη Χηλή* της Μικράς Ασίας και τα δύο Νεοχώριά της και εγκαταστάθηκαν μετά την Ανταλλαγή κυρίως στη Φιλώτεια, στο Βορεινό και στη Θηριόπετρα της Αλμωπίας, στα Κουφάλια και στη Χαλκηδόνα της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και κυρίως με τη δενδροκαλλιέργεια.Είναι το πρώτο χωριό της περιοχής που προσανατόλισε από νωρίς την οικονομία του στη δενδροκαλλιέργεια, της μηλιάς πρώτα και μετά της ροδακινιάς.
Έχει δημοτικό σχολείο, ίδρυμα εθνικής πρόνοιας και μεγάλη καινούργια εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο. Στην έξοδο του χωριού, στα δεξιά, υπήρχε η παλιά εικονογραφημένη εκκλησία που κατέρρευσε από το σεισμό του 1990.
Ξακουστό ήταν το μεγάλο δάσος της Φιλώτειας με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του. Εκχερσώθηκε στη δεκαετία του ’80 και έγινε καλλιεργήσιμη έκταση, θύμα κι αυτό της εξέλιξης. ( Η Χηλή είναι παραλιακή κωμόπολη της Βιθυνίας στην ασιατική όχθη του Ευξείνου και απέχει 30 περίπου χλμ. από το στόμιο του Βοσπόρου. Περιβαλλόμενη από δύο λόφους στην ξηρά που καταλήγουν κατευθείαν στη θάλασσα και από δύο σειρές νησωδών βράχων στην παραλία δίνει την εντύπωση ενός πανοράματος παρεμφερούς προς το Παναθηναϊκό Στάδιο. Τελευταία έχει εξελιχθεί σε ξακουστή λουτρόπολη της Κωνσταντινούπολης. Πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή είχε μαζί με τα δύο Νέοχώριά της, το Άνω και το Κάτω, 18.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 16.500 Έλληνες. Διατηρούσε δύο ναούς, νηπιαγωγείο, παρθεναγωγείο και αστική σχολή υπαγόμενη στην πνευματική δικαιοδοσία της Μητρόπολης Χαλκηδόνας.)