Η Περίκλεια

Σε απόσταση 5 χλμ ανατολικά της Νότιας βρίσκεται η Περίκλεια. Παλαιότερα το χωριό λεγόταν Μπερίσλαφ και μετονομάστηκε Περίκλεια το 1925. Βρίσκεται σε υψόμετρο 570μ. και αριθμεί 356 κατοίκους.
Το πιο αξιοθέατο του χωριού είναι η παλιά του εκκλησία, της Αγίας Παρασκευής, που σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή στη νότια πλευρά του ναού ιστορήθη, δηλαδή αγιογραφήθηκε, το 1862. Οι τοιχογραφίες, που απλώνονται σε όλους τους τοίχους του ναού εκτός από το γυναικωνίτη, έχουν θέματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες δεξιά στο μεσαίο κλίτος, που ιστορούν το μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής και υπομνηματίζονται με επιγραφές σε γλώσσα λαϊκή ελληνική: ΤΗΝ  ΗΦΗΡΑΝ  ΗΣ  ΤΟΝ  ΒΑΣΙΛΕΑ  ΑΝΔΩΝΙΟΝ - Η  ΑΓΙΑ ΦΟΡΕΙ  ΗΣ ΤΗΝ  ΚΕΦΑΛΗΝ  ΠΥΡ  ΚΑΙΟΜΕΝΗΝ   ΒΛΑΜΠΟΥΡΑ - Η  ΑΓΙΑ  ΚΕΑΙΤΑΙ  ΜΕ  ΛΑΜΠΑΔΕΣ  ΗΣ  ΤΟ  ΣΩΜΑ -  Η ΑΠΟΤΟΜΗ  ΤΗΣ  ΑΓΙΑΣ.
Στο γυναικωνίτη είναι ζωγραφισμένη στον τοίχο ολόσωμη η τοπική Αγία Χρυσή και ο πίνακας φέρει δίγλωσση επιγραφή: Η  ΑΓΙΑ  ΧΡΙCΗ  και ΣΤΑΡΑ ΖΛΑΤΑ  ΜΕΓΚΛΙΝΣΚΑΓΙΑ, δηλαδή Αγία Χρυσή η Μογλενίτισσα, αλλά με σλαβική γραφή.
Στα νεότερα χρόνια η Περίκλεια είναι γνωστή από την ομώνυμη μάχη του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών την 7η Απριλίου του ’44, η οποία υπήρξε η τελευταία και μεγαλύτερη μάχη της Αντίστασης στην Αλμωπία και στοίχισε στους Γερμανούς 30 νεκρούς.
Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ιδιαίτερα με την καλλιέργεια της πατάτας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
       
   

© 2006 Γ.Λ. Εξαπλατάνου, επιμέλεια ιστοσελίδας: Θόδωρος Λ. Καρτσιώτης

Προτεινόμενη Ανάλυση: 1024 x 768