Ο Πρόδρομος

Ένα χιλιόμετρο πιο πάνω από τους Νερόμυλους, σε υψόμετρο 240 μ., βρίσκεται ο Πρόδρομος. Τους δύο οικισμούς τους χωρίζει ο κατάφυτος από πλατάνια παραπόταμος του Αλμωπαίου που πηγάζει από το Πάικο.
Το όνομα του χωριού, που διατηρήθηκε κατά την Τουρκοκρατία παρά τον βίαιο εξισλαμισμό των κατοίκων του, σε συνδυασμό με βυζαντινές πηγές που αναφέρουν ύπαρξη Μονής του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου "εντός των δικαίων του υπΆ αυτήν χωρίου Χώστιανες" (βλέπε και Φούστανη) πείθει ότι γύρω στο 1184 υπήρχε στο χώρο αυτό η μνημονευόμενη από τις πηγές Μονή υπό την άμεση δικαιοδοσία της Μονής Λαύρας του Αγίου Όρους. Την άποψη αυτή συνεπικουρούν και τα διάσπαρτα στο χωριό αρχιτεκτονικά μέλη παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
Στη μικρή πλατεία του χωριού μπορεί να δει ο επισκέπτης δύο μαρμάρινους κίονες χωρίς ραβδώσεις και πάνω σε μια βρύση ένα κιονόκρανο με σκαλιστούς σταυρούς στις δύο πλευρές του. Ακόμη, μερικά ογκώδη αρχιτεκτονικά μέλη, όλα λείψανα παλαιοχριστιανικού ναού. Στο χώρο της παλαιάς μικρής εκκλησίας βρέθηκε επιγραφή, όπου διαβάζει κανείς τη λέξη «...στρατευσάμενον». Στην ίδια την εκκλησία, που είναι εσωτερικά τοιχογραφημένη, υπήρχε μέχρι πρόσφατα εντοιχισμένη μικρή επιτύμβια στήλη με ολόσωμη μορφή κόρης. Αποκολλήθηκε και κλάπηκε από αρχαιοκάπηλους.
Το χωριό έχει 110 κατοίκους (απογραφή 1991) και ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα Νερομύλων.

 

 

 

 

 

 
       
   

© 2006 Γ.Λ. Εξαπλατάνου, επιμέλεια ιστοσελίδας: Θόδωρος Λ. Καρτσιώτης

Προτεινόμενη Ανάλυση: 1024 x 768