Το Ριζοχώρι

Αν πάρει κανείς το συντομότερο δρόμο από τον Εξαπλάτανο για τη Θηριόπετρα, σε 4 χλμ. θα συναντήσει το Ριζοχώρι. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Ρούζινο. Μετονομάστηκε Ριζοχώρι το 1926. Βρίσκεται μέσα σε εύφορο κάμπο, σε υψόμετρο 150μ., και ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα της Μηλιάς. ΣΆ αυτόν τον κάμπο, που ήταν εξαιρετικά υγρός και ελώδης, επί Τουρκοκρατίας καλλιεργούνταν το ρύζι του τσιφλικιού. Αυτό εξάλλου έδωσε και το όνομα στο χωριό (Ρούζινο=Ριζοχώρι).
    Οι Ριζοχωρίτες είναι στην πλειοψηφία τους Πόντιοι Απεσλήδες (απές = από έσω, από μέσα, από τα βάθη). Οι πρόγονοί τους προέρχονται από ορεινό, ύψους 1800μ. , χωριό του Πόντου και εγκαταστάθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Ριζοχώρι, το Νεοχώρι, την Κρανιά και τη Λιθαριά Το παλιό τους χωριό και  άλλα είκοσι  αποτελούσαν την επαρχία Νικοπόλεως και Κολωνίας του νομού Σεβάστειας.
   Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού, εργατικοί και φιλοπρόοδοι, κατάφεραν να κάνουν το χωριό τους από τα πιο ωραία της περιοχής. Ασχολούνται με τη γεωργία και κυρίως με τη δενδροκαλλιέργεια, αλλά και αρκετοί έχουν δραστηριοποιηθεί με επιτυχία  στον εμπορικό χώρο. Με την απογραφή του 1991 είναι 527 κάτοικοι.
Πολύ δραστήριος είναι ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού, που οργανώνει κάθε χρόνο με επιτυχία εκδηλώσεις καρναβαλιού και εκδηλώσεις στη μνήμη της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
       
   

© 2006 Γ.Λ. Εξαπλατάνου, επιμέλεια ιστοσελίδας: Θόδωρος Λ. Καρτσιώτης

Προτεινόμενη Ανάλυση: 1024 x 768