Η Θηριόπετρα

Στους πρόποδες του βουνού Πίνοβο και 12 περίπου χιλιόμετρα από τον Εξαπλάτανο, σε υψόμετρο 285 μ., βρίσκεται  η Θηριόπετρα. Παλαιότερα το χωριό λεγόταν Τρέστενικ.  Μετονομάστηκε  Θηριόπετρα το 1929.  Το 1920 αριθμούσε 1007 κατοίκους αποκλειστικά μουσουλμάνους. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εγκατάσταση στο χωριό προσφύγων, ο πληθυσμός έφτασε το 1940 τους 717 κατοίκους και με την απογραφή του 1991 καταμετρήθηκαν 361 κάτοικοι.
Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Θηριόπετρα ήταν κυρίως τουρκόφωνοι Έλληνες, λίγοι Χηλιώτες ελληνόφωνοι, Πόντιοι, Θρακιώτες και ελάχιστοι Αρμένιοι. Οι τουρκόφωνοι Έλληνες της Θηριόπετρας προέρχονται από την 'εύανδρη' Καππαδοκία, πατρίδα του Στράβωνα, του Παυσανία, του Ιουλιανού του Παραβάτη, του Μεγάλου Βασιλείου κ.ά.
Στη Θηριόπετρα μπορεί να θαυμάσει κανείς το  έργο υδροδότησης  του χωριού από την εποχή της Τουρκοκρατίας,  στην τοποθεσία 'Καϊνάκι'. Μία σήραγγα θολωτή, χτισμένη με λαξευμένο πωρόλιθο, ύψους πάνω από δύο μέτρα και μήκους πάνω από 50 μ., φέρνει δροσερό νερό από τα έγκατα του Πινόβου. Στο χώρο αυτό που σκιάζονταν από έναν γίγαντα πλάτανο μαζεύονταν οι Τούρκοι του χωριού και ραχάτευαν τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Το 'Καϊνάκι' υπήρξε ο χώρος αναψυχής και για τους Θηριοπετρίτες, μετά τη φυγή των Τούρκων. Δίπλα στη δροσερή πηγή και στον παχύ ίσκιο του γερο-πλάτανου στρώνονταν τρικούβερτα γλέντια, ιδιαίτερα στην πανήγυρη του χωριού, την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής. Πρόσφατα η Κοινότητα του χωριού έχει οργανώσει και διαρρυθμίσει όμορφα ως χώρο αναψυχής με το ίδιο όνομα παρακείμενο χώρο επίσης σκιασμένο από αιωνόβιους πλάτανους, αναβιώνοντας με επιτυχία έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής.
Δυτικά του χωριού, 15 λεπτά με το αυτοκίνητο, υπάρχει μια επιβλητική χαράδρα εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Στο βάθος της χαράδρας και αριστερά του εισερχόμενου υπάρχει ένα θεόρατο σπήλαιο με αγίασμα αποδιδόμενο στη χάρη του ¶η-Γιάννη. Κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου προσέρχονται εδώ πολλοί προσκυνητές. Πιθανολογείται ότι υπήρξε ασκηταριό της Μονής Προδρόμου.
Σήμερα στο χωριό λειτουργούν νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και Ίδρυμα εθνικής πρόνοιας. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Απόστολο Φίλιππο και η θρησκευτική πανήγυρη του χωριού γίνεται την ημέρα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής.

 

 

 
       
   

© 2006 Γ.Λ. Εξαπλατάνου, επιμέλεια ιστοσελίδας: Θόδωρος Λ. Καρτσιώτης

Προτεινόμενη Ανάλυση: 1024 x 768