Οι Νερόμυλοι
Σε απόσταση 4 χλμ. από την Ίδα βρίσκεται το χωριό Νερόμυλοι. Παλαιότερα το χωριό λεγόταν Νοβοσέλτσι. Μετονομάστηκε Νερόμυλοι το 1926 από τους πολλούς νερόμυλους που είχε, των οποίων τα ερείπια σώζονται ακόμη.
Κατά τους αρχαιολόγους το χωριό θα μπορούσε να είναι η αναφερόμενη από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο πόλη της αρχαίας Αλμωπίας Ευρωπός και η αναφερόμενη από βυζαντινές πηγές του 1184 Μάνδρα (βλέπε Φούστανη). Στο λόφο ‘Γκορίτσα’, σε έκταση 112 στρεμμάτων, έχει εντοπιστεί οχυρωμένος αρχαίος οικισμός, από τον οποίο προήλθαν ενδιαφέροντα ευρήματα που πιστοποιούν την ύπαρξη κεραμοσκεπών οικοδομημάτων με χώρους αποθηκευτικούς, εργαστηριακούς και λατρείας. Από εδώ προήλθαν ένα κεφάλι γυναικείου ειδωλίου, ανάγλυφο αγγείο, ακέραιο λυχνάρι του 3ου π.Χ. αι., πήλινη αγνύθα με το όνομα της ιδιοκτήτριας, πήλινο λατρευτικό φίδι κ.ά.
Στα Ν.Α. του χωριού προς την Ίδα υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Μηνά. Στην ίδια θέση υπήρχε παλαιότερο ομώνυμο μοναστήρι, που πρόσφερε πολλά στον Μακεδονικό Αγώνα. Σ’ αυτό φιλοξενήθηκε και το είχε ως λημέρι ο καπετάν Ίδας (Ίων Δραγούμης), από τον οποίο πήρε το όνομά του το γειτονικό χωριό.
Οι κάτοικοι του χωριού κατά την Τουρκοκρατία είχαν βιαίως εξισλαμιστεί και εκπατρίστηκαν με τη συνθήκη της Λωζάνης. Στο χωριό εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες κυρίως από την Ανατολική Θράκη. Με την απογραφή του 1991 αριθμεί 110 κατοίκους και αποτελεί μαζί με τον Πρόδρομο δημοτικό διαμέρισμα. Έχει υψόμετρο 230μ.
Ο Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος ο Πρεσβύτερος , που γεννήθηκε το 23 μ. Χ. και πέθανε στην Πομπηία από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ. Χ., στο έργο του Historia Naturalis (η πρώτη προσπάθεια για δημιουργία εγκυκλοπαίδειας), αφού κάνει πρώτα αναφορά στους Άλμωπες, γράφει και τα εξής: «Europus ad Axium amnem, eodemque nomine per quod Rhoedias fluit» [Ευρωπός δίπλα στον Αξιό ποταμό και με το ίδιο όνομα (άλλη πόλη) δια μέσου της οποίας ρέει ο ποταμός Ροιδίας]. Ο Ροιδίας είναι το παρεφθαρμένο όνομα του άνω ρου του Λουδία. Επομένως, με βάση την περιγραφή αυτή η Ευρωπός της Αλμωπίας θα μπορούσε να ταυτιστεί με τους Νερομύλους, τον Πρόδρομο, τη Χρυσή και την Άλωρο, αφού δια μέσου αυτών ρέει ο Άνω Λουδίας αλλά και λόγω άλλων σοβαρών αρχαιολογικών ενδείξεων.