Aυτός ο τόπος, ο τόπος μας, που χαρακτηρίστηκε από περιηγητές του παρελθόντος 'ευλογημένος' και με τα αλπικά του χαρακτηριστικά ξαφνιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη, συνδυάζει μ' έναν μοναδικό τρόπο αξιοζήλευτα φυσικά και πολιτισμικά στοιχεία και δικαιούται να κατέχει μια προνομιακή θέση στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Πανύψηλα και χιονισμένα μέχρι τον Ιούνιο βουνά, ήρεμες πεδιάδες, λόφοι και χείμαρροι δημιουργούν στον επισκέπτη μιαν αδιάκοπη εναλλαγή εντυπώσεων που γίνεται  εντονότερη και συναρπαστικότερη από το γεγονός ότι σε κάθε βήμα του συναντά μνήμες ενός αξιόλογου παρελθόντος που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια ιστορία.

Τάσος Καρατζόγλου
Διευθυντής
Γ.Λ. Εξαπλατάνου

 

Ο Δήμος Εξαπλατάνου έχει έκταση 422.907 στρέμματα και είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση καποδιστριακός δήμος του νομού Πέλλας. Καλύπτει το ανατολικό μέρος του λεκανοπεδίου της Αλμωπίας και το οροπέδιο της άνω Αλμωπίας. Συνορεύει στα βόρεια με τη F.Y.R.O.M., στα ανατολικά με το νομό Κιλκίς, στα δυτικά με το Δήμο Αριδαίας και στα νότια με τους Δήμους Μενηίδος και Κύρρου. Στα Β.Α. του σύνορα διατρέχεται από την οροσειρά του Βόρα, που με ψηλότερες τις κορυφές του Πινόβου (2.154μ.) και της Τζένας (2.182μ.) καταλήγει στο όρος Πάικο. Ο Δήμος διασχίζεται από τρεις παραπόταμους του Μογλενίτσα. Ο ένας πηγάζει από τη Τζένα, περνάει από τη Φούστανη, τον Πρόδρομο, τους Νερόμυλους, την Ίδα, τη Μηλιά, τον Εξαπλάτανο και χύνεται στο Μογλενίτσα στο ύψος περίπου της Χρυσής. Ο δεύτερος πηγάζει από το Πίνοβο, περνάει έξω από τη Θηριόπετρα και μετά  τη Φιλώτεια  χύνεται στον πρώτο.    Ο τρίτος δημιουργείται από τα νερά του Ίσβορ Θηριόπετρας και τις καμπίσιες πηγές της περιοχής, περνάει έξω από το Ριζοχώρι και χύνεται στον πρώτο, πριν αυτός συμβάλει με το Μογλενίτσα. Η γέφυρά του στο δρόμο Εξαπλατάνου - Αριδαίας είναι γνωστή ως Μαύρη γέφυρα.
Από το ύψος περίπου της Υδραίας ο ποταμός Μογλενίτσας ή Αλμωπαίος ή Άνω Λουδίας διατρέχει την Αλμωπία ως φυσικό σύνορο των δύο Δήμων, Εξαπλατάνου και Αριδαίας, περνάει από τα στενά του Καράντερε και ενώνεται με τον Εδεσσαίο κοντά στη Σκύδρα. Ως Λουδίας πλέον προχωρά στο νομό Ημαθίας, ενώνεται με την Αραπίτσα και κοντά στη Βέροια χύνεται στον Αλιάκμονα,  ο οποίος στη συνέχεια εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
       
   

© 2006 Γ.Λ. Εξαπλατάνου, επιμέλεια ιστοσελίδας: Θόδωρος Λ. Καρτσιώτης

Προτεινόμενη Ανάλυση: 1024 x 768